keuken jaren 30 woning

De perfecte keuken voor een jaren 30 woning

Een jaren 30 woning is een geliefd object onder kopers en huurders. Dit komt mede door de authentieke uitstraling van deze woningen. Bij het renoveren of inrichten van een jaren 30 woning wordt vaak gekozen voor een stijlvolle en sfeervolle uitstraling. Dit geldt ook voor de keuken. In dit artikel bespreken we hoe een keuken er in de jaren 30 uitzag en hoe je deze stijl kunt combineren met moderne keukens van tegenwoordig.

Kenmerken van een jaren 30 keuken

Een keuken in een jaren 30 woning had over het algemeen een landelijke, knusse uitstraling. De keuken werd vooral gebruikt om te koken en eten. De meeste mensen hadden geen vaatwasser en de wasmachine stond in de bijkeuken of op zolder. In de jaren 30 waren keukens vooral functioneel en simpel.

De keukenkastjes waren vaak van hout en hadden een eenvoudig ontwerp. Het werkblad was meestal van graniet of beton. Tegenwoordig zijn er veel meer materialen beschikbaar voor werkbladen, zoals kunststof, RVS, en keramiek. Toch kan een granieten of betonnen werkblad ook in een moderne keuken nog steeds erg goed tot zijn recht komen.

Een ander kenmerk van een jaren 30 keuken was de spoelbak. Deze was vaak van gietijzer en had een enkele of dubbele kom. Het was gebruikelijk om het werkblad aan beide zijden van de spoelbak uit te laten steken. Op deze manier ontstond er extra werkruimte. Tegenwoordig zijn er ook veel andere soorten spoelbakken beschikbaar, zoals RVS en keramiek.

De tegels in een jaren 30 keuken waren vaak wit met zwarte of grijze accenten. De tegels werden op de wanden en/of vloeren geplaatst. Dit zorgde voor een strakke en hygiënische uitstraling. Tegenwoordig zijn er veel meer kleuren en patronen beschikbaar voor tegels. Toch kunnen witte tegels met zwarte of grijze accenten ook nu nog steeds erg mooi zijn.

Moderne keukens met een jaren 30 uitstraling

Een moderne keuken met een jaren 30 uitstraling kan worden gecreëerd door een combinatie van moderne en klassieke elementen. Het is belangrijk om te kiezen voor materialen en kleuren die passen bij de uitstraling van de jaren 30, maar ook duurzaam en makkelijk in onderhoud zijn.

Een granieten of betonnen werkblad kan ook in een moderne keuken nog steeds erg goed tot zijn recht komen. Het is wel belangrijk om het werkblad regelmatig te impregneren om het materiaal te beschermen tegen vlekken en vuil. Ook is het mogelijk om te kiezen voor een werkblad van keramiek of composiet. Deze materialen zijn kras- en hittebestendig en hebben weinig onderhoud nodig.

Een spoelbak van gietijzer kan nog steeds een mooie klassieke uitstraling geven aan een moderne keuken. Maar er zijn ook veel andere soorten spoelbakken beschikbaar die passen bij een jaren 30 uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een keramieken spoelbak met een klassieke vorm. Ook RVS spoelbakken kunnen tegenwoordig een retro-uitstraling hebben.

Qua keukenkastjes kan er worden gekozen voor houten kastjes met een simpel ontwerp. Een paneeldeur met een klassieke profielrand kan bijvoorbeeld een mooie toevoeging zijn aan een jaren 30 keuken. Maar er zijn ook moderne kastjes beschikbaar met een klassieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan strakke kastjes met een klassieke handgreep.

Een andere manier om een moderne keuken te combineren met een jaren 30 uitstraling is door te kiezen voor klassieke tegels. Witte tegels met zwarte of grijze accenten kunnen nog steeds erg mooi zijn. Maar er zijn ook veel andere soorten tegels beschikbaar die passen bij een jaren 30 uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan tegels met een klassiek patroon of aan tegels met een wat zachtere kleur.

Tot slot kan er worden gekozen voor klassieke elementen in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan een klassieke koelkast met een retro-uitstraling. Ook een klassieke oven kan bijdragen aan de jaren 30 sfeer in de keuken. Maar er zijn ook moderne apparaten beschikbaar die passen bij een jaren 30 uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan een strakke RVS koelkast met een klassieke handgreep.

Tips voor het inrichten van een jaren 30 keuken

Wanneer je ervoor kiest om een jaren 30 keuken in te richten zijn er een aantal tips waar je rekening mee kunt houden. Ten eerste is het belangrijk om te kiezen voor materialen die passen bij de jaren 30 uitstraling. Denk hierbij aan houten keukenkastjes, een granieten of betonnen werkblad en klassieke tegels.

Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor apparatuur die past bij de stijl van de keuken. Een klassieke oven kan bijvoorbeeld erg goed passen bij een jaren 30 keuken. Maar er zijn ook moderne apparaten beschikbaar die passen bij een jaren 30 uitstraling.

Ook is het belangrijk om rekening te houden met de indeling van de keuken. Een jaren 30 keuken was vooral functioneel en simpel. Het is daarom belangrijk om te zorgen voor voldoende werkruimte en opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan een keukeneiland of aan extra planken in de keukenkastjes.

Tot slot is het belangrijk om rekening te houden met de kleuren in de keuken. Witte tegels met zwarte of grijze accenten passen goed bij een jaren 30 keuken. Maar er zijn ook veel andere kleuren beschikbaar die passen bij een jaren 30 keuken. Denk bijvoorbeeld aan pasteltinten zoals lichtblauw of zachtroze. Ook zachte groentinten en beige tinten kunnen goed passen bij een jaren 30 keuken.

Het belang van details in een jaren 30 keuken

Om een jaren 30 keuken tot in detail af te werken, zijn er een aantal elementen die niet mogen ontbreken. Zo zijn een klassieke kraan en spoelbak van groot belang. Een kraan met een klassieke uitstraling past goed bij een jaren 30 keuken en kan het geheel een authentieke uitstraling geven. Een gietijzeren of keramieken spoelbak is een mooie toevoeging en kan bijdragen aan de klassieke uitstraling van de keuken.

Ook het kiezen van de juiste handgrepen en knoppen is belangrijk. Klassieke knoppen en handgrepen kunnen een moderne keuken al snel een jaren 30 uitstraling geven. Kies bijvoorbeeld voor bronzen, koperen of zilveren knoppen en handgrepen met een klassiek ontwerp. Dit kan een keukenkastje net dat extra beetje karakter geven.

Daarnaast kan het gebruik van accessoires de jaren 30 sfeer in de keuken versterken. Denk hierbij aan een oude weegschaal, een glazen pot met koekjes of een klassieke waterkan. Het zijn kleine details, maar ze kunnen een groot verschil maken in de uitstraling van de keuken.

Conclusie

Een jaren 30 keuken kenmerkt zich door zijn eenvoudige, functionele en klassieke uitstraling. Door het combineren van moderne elementen met klassieke elementen kan een jaren 30 keuken opnieuw tot leven worden gebracht. Het kiezen van de juiste materialen, kleuren en accessoires is van groot belang bij het inrichten van een jaren 30 keuken. Daarnaast zijn details zoals handgrepen, knoppen en accessoires van belang om de keuken tot in detail af te werken. Een jaren 30 keuken kan niet alleen zorgen voor een gezellige en authentieke sfeer, maar ook voor een functionele en praktische keuken. Wil je meer inspiratie voor een jaren 30 woning? Bekijk dan ook onze blog over een jaren 30 badkamer!