Tuin ideeen

De tofste ideeën voor je tuin

De tuin is een plek om helemaal tot rust te komen of een gezellig etentje te houden. Je kunt er afkoelen in de frisse lucht of juist genieten van de stralende zon. Sommige mensen willen een tuin met zo veel mogelijk functies; andere mensen zoeken vooral naar een tuin met een mooie sfeer. Wil je je tuin opvrolijken of zelfs helemaal opnieuw inrichten? Hier vind je de leukste tuin ideeën om jouw ideale tuin te creëren.

Bijzondere stijlen

Bij het inrichten van je tuin kun je voor een populaire tuinstijl kiezen, zoals strak en modern, Mediterraan of landelijk. Maar je kunt ook voor een uniekere stijl gaan. Bouw bijvoorbeeld je hele tuin om een centrale blikvanger heen, zoals een vijver, zwembad, standbeeld of grote boom. Of gebruik verrassende kleurcombinaties: dit kunnen contrasten zijn, maar een bank in dezelfde kleur als omringende planten is net zo bijzonder. Heb je een grotere tuin, dan kun je midden in de bloemen en planten een afgelegen plekje creëren om alleen of met je partner lekker in weg te dromen.

Struiken in je tuin

Als je planten voor je tuin zoekt, denk je vaak als eerste aan bloemen en andere kleinere tuinplanten. Struiken hebben echter veel voordelen voor je tuin. Zo blijft je tuin langer kleurrijk, omdat struiken vaak eerder in bloei gaan dan andere planten. Bovendien beschermen ze je tuin tegen droogte en wateroverlast, zorgen ze voor verkoeling in de zomer en hebben ze een positieve invloed op de biodiversiteit. Hiernaast zijn struiken ook nog eens makkelijk in je tuin te plaatsen en erg onderhoudsvriendelijk. Een jaarlijkse snoeibeurt is vaak genoeg en in sommige gevallen is zelfs dat niet nodig.

Verticaal tuinieren

Ben je je kale muren en schuttingen zat? Of heb je een kleine tuin en wil je de ruimte optimaal benutten? Denk eens aan een verticale tuin, waar de planten op je muren groeien. Je kunt een hele schutting volhangen met bloempotten of zakken met planten, of een kleiner aantal plantenbakken of ingelijste vetplantjes als schilderijen aan je muur hangen. Zorg er wel voor dat je planten genoeg water krijgen: een irrigatiesysteem kan hierbij helpen. Let ook op dat het overtollige water weg kan lopen. Zet de planten die het meeste water nodig hebben onderaan, zodat ze water van de andere planten op kunnen vangen.

Nu heb je een aantal leuke tuin ideeën om zelf aan de slag te gaan met jouw eigen tuin!