stoomoven

De voordelen van een stoomoven

Een stoomoven is een oven met een extra functie, waarbij water wordt omgezet in stoom. Deze stoom wordt dan gebruikt om de gerechten te verhitten, in plaats van de hete lucht van een conventionele oven. Een combi-stoomoven heeft zowel een stoomfunctie als een heteluchtfunctie, zodat je zelf kunt kiezen wanneer je met stoom wilt koken. Hoewel een stoomoven meestal duurder is dan een gewone oven en vaker moet worden schoongemaakt, heeft deze een aantal grote voordelen ten opzichte van conventionele ovens.

Lekkerder en gezonder eten

De smaak van je maaltijden blijft beter behouden bij het stomen dan als je met een conventionele oven kookt. Het stomen behoudt ook belangrijke voedingsstoffen, vitamines en mineralen, waardoor je niet alleen lekkerder, maar ook gezonder eet. Hiernaast heb je voor het stomen geen olie of boter nodig, waardoor je gerechten minder vettig worden. Wil je een knapperig korstje op jouw gerecht? Geen zorgen: in een stoomoven is dat nog steeds mogelijk. En omdat je de temperatuur heel precies in kunt stellen, is de kans veel kleiner dat je eten te gaar wordt of niet gaar genoeg. Aanbranden kan zelfs helemaal niet.

Efficiëntie van een stoomoven

Deze precisie is niet de enige manier waarop een stoomoven efficiënter werkt dan een gewone oven. In een stoomoven kun je namelijk alle onderdelen van een maaltijd tegelijk bereiden. Niet alleen stomen is mogelijk, maar ook andere kookfuncties, zoals braden, ontdooien of pocheren. Je kunt zelfs hartig en zoet eten tegelijkertijd koken, want de geuren en smaken mengen niet. De meeste gerechten die je in een pan kunt bereiden, kun je ook in een stoomoven maken. Hierdoor ben je sneller klaar met koken, kun je ruimte besparen in je keuken en heb je bovendien minder afwas! Sommige stoomovens hebben zelfs zelfreinigende programma’s, waardoor ook het schoonmaken van de oven geen klus meer wordt.