pallet als plantenbak

DIY: pallet als plantenbak

Het is zonde om oude pallets weg te gooien, want je kunt er namelijk hele mooie plantenbakken van maken. Volg onderstaande stappenplan voor een DIY pallet als plantenbak:

Haal de pallets uit elkaar

Als allereerste stap haal je natuurlijk de pallets uit elkaar. Maak de planken van de balken los en haal alles uit elkaar. Gebruik hiervoor een breekijzer en hamer. Probeer dit voorzichtig te doen, oud hout kan namelijk snel kapot gaan. Als de planken en balken dan uit elkaar zijn, haal er de schroeven uit. Haal ze los met je hamer en leg ze ergens anders neer. Je gaat straks gebruik maken van nieuwe schroeven.

Zaag de planken en maak er schotten van

Zaag dan alle planken op maat. Een advies voor een plantenbak is ongeveer 16 planken van zeven centimeter per plank. Gebruik een zaag of cirkelzaag hiervoor. Leg vervolgens een paar klosjes neer om hier de schotten op neer te leggen. Een schot heb je al door vier planken naast elkaar te leggen. Daarna plaats je een plank aan de bovenkant en onderkant. Schroef deze vast en je hebt schotten.

Monteer de latten voor een complete bak

Als de schotten, in totaal vier, klaar zijn kun je ze gaan aanvullen met latten. De latten horen aan de lange zijde aan de achterkant. Als je hier klaar mee bent heb je nog een paar balken over. Dit worden je staanders. Maak een paal van de balken en monteer hier de panelen en schotten aan.

Schuur alles en schroef het vast

Dan heb je alles los bij elkaar gemaakt. Schuur eerst de planken en balken voor je ze helemaal aan elkaar vast gaat maken. Na het schuren kun je eventueel de planken en balken nog verven in een leuke kleur. Gebruik een schuurmachine of schuurpapier hiervoor. Dan kun je daarna, als de verf droog is natuurlijk, alles aan elkaar vast gaan schroeven. Pak de vier schotten en vier staanders en schroef ze in elkaar vanaf de achterzijde. Dan steken de schroeven niet uit. Onder deze constructie plaats je kleine balkjes als ondersteuning en een onderkant van drie planken als onderkant.

Leg een doek neer en plant je planten!

Dan is je plantenbak klaar! Het enige dat je nu nog moet doen is de bak vullen met planten. Niet hiervoor eerst een worteldoek vast aan de onderkant zodat de planten goed kunnen blijven groeien. Vul dan de bak met zand, voeding en de zaadjes voor de plant. Dan zal de plant al snel gaan groeien en heb je je oude pallets omgetoverd in een prachtige plantenbak.