olijfboom in tuin

Een olijfboom in tuin; dit is wat je moet weten

Olijfbomen zie je steeds vaker terug in de Nederlandse tuin. Oorspronkelijk groeien ze veel rond de Middellandse zee. Daar is het klimaat geschikt voor het kweken van olijven. Ook in Nederland doen de bomen het echter goed. Ook al vraagt de boom niet al te veel onderhoud, er zijn wel een paar dingen die je moet weten om de olijfboom zo goed mogelijk tot zijn recht te laten komen in jouw tuin. Dat lees je in dit artikel.

Waar in de tuin kun je de olijfboom het best plaatsen?

Olijfbomen doen het goed op een plek die niet al te nat is. Probeer het klimaat rond de middellandse zee zo goed mogelijk na te bootsen. Hou zowel rekening met de zon als met de hoogte van de plek in je tuin. De boom doet het het best op een zonnige plek. Daarnaast is het goed om hem niet op het laagste punt in de tuin te planten.

Ze kunnen best tegen een regenbui en houden zelfs van een natte ondergrond, maar als al het water naar de wortels van de boom toe loopt omdat hij op een lager gelegen plek staat, wordt het te nat. Plaats hem dus liever op een hoger gelegen plek, zodat de wortels relatief droog blijven. Wil je de boom in een pot zetten? Zorg er dan voor dat het water op een manier weg kan lopen.

Verzorging bij vorst en droogte

Is er sprake van een strenge winter met vorst? Dan komt het de boom ten goede als hij daartegen beschermd wordt. Doe er bijvoorbeeld een jute zak overheen. Ook als het zomers te droog is heeft de boom wat extra aandacht nodig. Zorg er dan voor dat de wortels niet te lang droog zijn en geef de boom af en toe water.

De olijfboom snoeien

Ben je van de olijfboom te snoeien? Let dan op wanneer je dit doet. Doe het vooral niet in het najaar, maar altijd na de winter. De maanden maart en april zijn geschikt. In de rest van de lente en zomer kan de boom dan weer uitlopen. Ga voor het snoeien eerst op zoek naar de dode stukken hout en haal ze weg. Kijk vervolgens of er takken naar binnen groeien, die moet je dan ook verwijderen. Daarna kun je overige takken weghalen, zoals de takken die verticaal groeien of die op de stam van de boom groeien. Dan is de boom weer klaar voor het warme seizoen.