waterfontein tuin

Een waterfontein in de tuin biedt sfeer en comfort

Een waterfontein in de tuin is wel zo gezellig. Het is rustgevend om naar het bewegende water te kijken en ook het geluid is fijn om naar te luisteren. Het is dus niet gek dat veel mensen een waterfontein in hun tuin plaatsen.

Soorten water fonteinen

Als je op zoek gaat naar een waterfontein voor in de tuin, merk je al snel dat er heel veel keuze is. Van groot tot klein en van. Om nog niet te beginnen om de talloze vormen: een bal, een kubus of een waterval. Er zijn zelfs kunstzinnige beelden waar een fontein functie aan toe is gevoegd. Het kan ook zijn dat je op zoek bent naar een fontein voor in je vijver. Niets is te gek. Het is maar net wat jouw voorkeur heeft.

Sfeer

Een waterfontein voegt echt iets toe aan de sfeer in je tuin. Door de voortdurende beweging van het water gebeurt er bij een fontein meer dan bij een vijver. Het is ontspannend en comfortabel om naar te kijken en naar te luisteren. Om het nog leuker te maken om naar te kijken zijn er ook water fonteinen met mooie lampjes. In sommige gevallen kunnen de lampjes zelfs meerdere kleuren krijgen.

Verbruik van de fontein

Het water dat de fontein gebruikt circuleert. Als je kijkt naar duurzaamheid is het dus niet zo dat de fontein continu water verbruikt. De stroom die nodig is om de fontein te laten draaien verschilt per formaat en of de fontein altijd aan staat. Een grotere fontein waarbij er meer kracht nodig is om water te laten circuleren, verbruikt meer dan een kleine fontein. Zet je hem bovendien ‘s nachts uit? Dan scheelt dat ook bij de energierekening.

Het plaatsen van de fontein

Vind je het leuk om zelf de handen uit de mouwen te steken en ben je handig aangelegd? Dan zou je de fontein zelf kunnen installeren. Het is ook mogelijk om dat uit te besteden. Voordat de fontein wordt geplaatst moet je natuurlijk eerst een geschikte plek in de tuin vinden. Zorg voor een vlakke plek die goed zichtbaar is en waar het water en de elektriciteit makkelijk kan worden aangesloten. Als de plek klaar is en je zeker weet dat de grond waterpas is, kun je aan de slag.

Om de waterpomp kwijt te kunnen, met de watertoevoer en elektriciteit, en om de fontein op de juiste hoogte te krijgen, graaf je een kuil in de grond. Hou rekening met de afmetingen van de fontein bij het graven. De pomp komt in het water te liggen en de watertoevoer en elektriciteit aan de onder of achterkant van de fontein. Werk dat mooi weg. Sluit alles aan en de fontein is klaar om gebruikt te worden.