zwembad tuin

Een zwembad in je tuin; hier moet je op letten

Met een zwembad in je tuin kun je thuis straks extra genieten van de zomer. Maar wat komt er eigenlijk kijken bij het aanleggen en onderhouden van een zwembad? Je wilt natuurlijk rekening houden met de vorm en grootte van je tuin, zodat het nieuwe zwembad perfect in jouw tuin past en niet in de weg staat. Bedenk bij het kiezen van de afmetingen van jouw zwembad ook waar je het voor wilt gebruiken: als je baantjes wilt trekken, heb je een groter zwembad nodig dan als je er alleen in wilt liggen, en wil je duiken, dan moet het bad hier diep genoeg voor zijn.

De uitvoering van jouw zwembad

Let naast de grootte van het zwembad ook op andere verschillen in zwembaden. Welk materiaal kies jij voor je zwembad? Beton heeft de meeste mogelijkheden qua vorm, maar polyester is goedkoper en voelt zachter aan. En neem je liever een ingebouwd zwembad of een opbouwzwembad? Een ingebouwd zwembad wordt in een groot gat geplaatst: dit is duurder en vereist meer werk, maar het resultaat ziet er vaak mooier uit. Een opbouwzwembad daarentegen wordt bovenop de grond geplaatst. Hier is minder bouwwerk voor nodig en de zijkanten kunnen fraai worden afgewerkt. Wil jij je zwembad gemakkelijk zelf opzetten en afbreken? Dan is een klassiek opzetzwembad van kunststof misschien iets voor jou.

Onderhoud

Het water in je zwembad wil je natuurlijk schoon houden. Reinig de filter dus regelmatig en plaats eventueel een zwembadafdekking, zodat er minder vuil in het water terechtkomt. Ook chemicaliën zoals chloor kunnen helpen om de kwaliteit van het water te behouden. Zoek je liever een milieuvriendelijker alternatief? Overweeg dan om een zwemvijver te nemen: hierbij zorgen planten voor de onderhoud in plaats van chemicaliën die jij zelf moet onderhouden. Een zwemvijver kost gemiddeld ongeveer hetzelfde als een gewoon zwembad.