woondecoratie landelijk

Ga voor rust en kies voor landelijke woondecoratie

Zoek je een rustige stijl voor je interieur, dan is landelijke woondecoratie ideaal. Met deze klassieke stijl waan je je terug in de tijd of creëer je een gezellige en toch rustige familiesfeer. Hier wil je natuurlijk ook de juiste woonaccessoires bij uitzoeken. Daarom geeft dit artikel je inspiratie en tips, van het kleurgebruik tot de verschillende landelijke stijlen.

Kleurgebruik bij landelijke woondecoratie

De landelijke stijl maakt gebruik van rustige kleuren. Denk aan aardetinten, pastelkleuren en natuurlijke, lichte tinten. Ook wit past goed bij deze stijl, zolang je niet voor spierwit gaat. Door middel van kleine kleurgradaties maak je je interieur levendiger: je wilt niet dat alles precies dezelfde kleur is, maar te veel kleuren wordt te druk. Voor de woondecoratie kun je binnen hetzelfde kleurenpalet blijven: hang bijvoorbeeld een spiegel aan de muur met een rand die net een graad donkerder is dan de muur zelf. Kies je liever voor contrast, zoals een zwarte kandelaar, dan krijgt je landelijke interieur een modernere look.

Materialen voor landelijke woondecoratie

Natuurlijke materialen zijn onmisbaar in een landelijk interieur en dus ook voor je woonaccessoires. Het meest gebruikte materiaal is misschien wel hout: het zorgt voor warmte, heeft een authentieke uitstraling en past bijna overal goed bij. Toch zijn er genoeg andere materialen geschikt voor landelijke woondecoratie, zoals keramiek, riet en wol. Met mandjes, kussens en mooie vazen heb je dus al snel de landelijke woonstijl te pakken.

Ideeën voor landelijke woondecoratie

Omdat er veel variatie is in natuurlijke materialen, heb je gelijk veel keuze aan landelijke woondecoratie. Servies en tegeltjes geven weer een heel andere look dan een grote rieten wasmand. En vergeet de spiegels, lampen, gordijnen en tapijten niet! In sommige huizen heb je zichtbare houten balken, vooral op zolder. Of misschien heb je een open haard, of een groot muziekinstrument. Ook deze zijn perfect als landelijke woondecoratie.

Verschillende soorten landelijke woondecoratie

Er zijn verschillende manieren om een landelijk interieur te creëren, ieder met hun eigen sfeer. Ga je voor een traditionelere, warme cottage-look, met lichte kleuren en natuurlijke decoratie? Geef je er liever een moderne draai aan met strakke meubels, minder woonaccessoires en eventueel een element van contrast? Of wil je je helemaal uitleven met een kitscherige cottage-stijl vol accessoires? In het laatste geval kun je allerlei oude beeldjes, foto’s, reclameborden en servies als woondecoratie gebruiken voor de ultieme kitsch-sfeer.