Kleine tuin idee

Ideeën voor een kleine tuin

Veel Nederlanders hebben een kleine tuin, zeker in de stad. Als je niet veel ruimte tot je beschikking hebt, kan dit tuinieren moeilijker maken. Toch bieden ook kleine tuinen en balkons ontzettend veel mogelijkheden. Heb je inspiratie nodig? Of zoek je manieren om de kleine ruimte zo goed mogelijk te benutten? In dit artikel vind je allerlei tips en ideeën om jouw kleine tuin om te toveren tot een heus paradijs.

Benut de hoogte

Een kleine tuin geeft je meer ruimte dan je denkt. Je hebt namelijk ook de hoogte tot je beschikking. Maak hier gebruik van! In de hoogte kun je opbergkasten aan de muur monteren of bijvoorbeeld een stromend waterelement installeren. Een andere optie is verticaal tuinieren. Hierbij laat je planten groeien op muren en schuttingen. Dit kun je op verschillende manieren aanpakken. Hang je bloempotten aan je schutting, stapel je plantenbakken boven elkaar, of wil je liever schilderij-achtige lijsten met vetplantjes aan je muur? Je kunt zelfs oud materiaal zoals een ladder of pallet als frame voor je verticale tuin gebruiken. Er is van alles mogelijk.

Geef je tuin functie

Wat het formaat van je tuin ook is, je wilt hem kunnen gebruiken. Zorg dus voor een tuinbank of een paar loungestoelen zodat je in je tuin kunt zitten, eventueel met een tuintafel zodat je ook buiten kunt eten of tekenen. Je kunt tuinverlichting installeren om de tuin makkelijker in het donker te gebruiken, of zelfs een terrasverwarming voor als het koud is. Hiernaast is iedere tuin, dus ook een kleine tuin, geschikt voor moestuinieren: handig als je de planten die je groeit ook wilt kunnen gebruiken.

Geef je tuin sfeer

Je tuin hoeft niet alleen maar nuttig te zijn: je wilt natuurlijk ook dat hij er mooi uitziet. Met bloemen en planten is je tuin een stuk sfeervoller. Zet bijvoorbeeld een paar bloembakken naast de meubels of aan de zijkanten van je tuin. Ook tuinverlichting voegt sfeer toe. Een andere manier om sfeer in je tuin te creëren is samenhang. Gebruik bijvoorbeeld een kleurenpalet voor je tuinmeubels of richt je hele tuin in dezelfde stijl in. Wil je een moderne tuin met strakke lijnen? Een landelijke tuin met natuurkleuren en veel groen? Of een Mediterrane tuin met bijzondere planten en terracotta kleuren? Jij beslist.