Vloeren woonkamer

Ideeën voor het kiezen van vloeren voor je woonkamer

De woonkamer is een plek om volop in te leven en heerlijk in te ontspannen. Een mooie vloer geeft deze centrale kamer extra sfeer. Bij het aanleggen van een nieuwe vloer in je woonkamer komt er veel kijken. Waar moet je op letten bij het kiezen van een vloer? Welke vloersoort past eigenlijk het beste bij jouw wensen? En wat dacht je van de kleuren en het eventuele legpatroon? Lees dit artikel voor een heleboel ideeën en inspiratie voor jouw nieuwe woonkamervloer.

Vloersoorten en functie

Kies je een vloersoort voor je woonkamer, dan wil je dit natuurlijk op jouw woonsituatie afstemmen. Heb je een huishouden met kinderen, dan is een vinyl- of PVC-vloer zeer geschikt. Deze kunststoffen zijn makkelijk schoon te maken, hebben geen ander onderhoud nodig en zijn niet erg hard om op te vallen. Een luxe kurkvloer is een andere optie met veel van dezelfde voordelen. Zoek je een vloer voor de rest van je leven, dan kun je investeren in steen of hout, terwijl dat geldverspilling is als je de vloer over 10 jaar wilt vervangen. Kijk dus goed naar de manier waarop je de vloer zult gebruiken.

Vloersoorten en sfeer

Verschillende vloersoorten hebben dus ieder hun eigen voordelen, maar ze geven ook ieder een andere sfeer aan je woonkamer. Hout creëert vaak een warme en authentieke sfeer en je kunt het op verschillende manieren afwerken voor een ander effect. Vind je een houten vloer mooi, maar is het onderhoud jou te veel? Laminaat is bijzonder goed in het gedetailleerd nabootsen van hout. Ook sommige PVC-vloeren hebben een mooi houtpatroon. Wil je juist iets anders dan hout? Voor een gezellige sfeer kun je tapijt of kurk kiezen; zoek je elegantie, dan is steen vaak mooi.

Kleuren en patronen

Behalve het materiaal van de vloer wil je ook naar de kleuren kijken. Lichte, natuurlijke tinten zorgen ervoor dat je kamer er ruimer uitziet. Met warme en donkere kleuren maak je een grotere woonkamer juist knusser. Een zwarte vloer ziet er dan weer luxe en elegant uit. In veel gevallen oogt het mooier en natuurlijker als de vloer donkerder is dan de muren en het plafond. Ga je een plankvloer aanleggen? Dan kun je de planken in de breedte van de kamer leggen om de kamer breder te laten lijken. Een visgraatmotief werkt hier ook goed voor.