kunst

In 3 stappen kunst kiezen voor in je woning

Je wilt jouw woning aanvullen met één of meerdere kunstwerken. Hierbij moet je natuurlijk op een aantal dingen letten. Hoe weet je welke kunst past bij jou en je woning? Waar wil je de kunst voor gebruiken: wil je kale muren opvullen, jouw favoriete werk een ereplekje geven of een specifieke sfeer creëren? En hoe plaats je de kunst in je huis zodat het dit gewenste effect heeft?

Kunstwerken kiezen

Je zoekt natuurlijk kunst die jij lange tijd mooi zult blijven vinden. Dit kun je testen door plaatjes van het ontwerp een tijdje overal in jouw huis op te hangen. Zo kun je zien of je nog steeds zo positief op het kunstwerk reageert nadat je het al tig keer hebt bekeken. Het helpt bovendien als je persoonlijke waarde aan het werk hecht: het zegt iets over jou, of jij ziet er een bijzondere betekenis in.

Kunst en kamer op elkaar afstemmen

Zorg ervoor dat het kunstwerk en de ruimte waar je het plaatst bij elkaar passen. Denk bijvoorbeeld aan kleur. Je wilt dat de kleuren in de kamer goed samengaan, maar ook dat het kunstwerk goed zichtbaar is. Bij dit laatste helpen neutrale muren en licht-donkercontrast. Als je met het kunstwerk een specifieke sfeer wilt creëren, kun je ervoor zorgen dat de rest van de kamer hier ook aan bijdraagt. Het is ook een optie om het kunstwerk juist te laten contrasteren met de omgeving: zo trekt het extra de aandacht.

Waar plaats je de kunst in de kamer?

Ook qua vorm kun je het kunstwerk en de omgeving op elkaar afstemmen. Hang een kunstwerk aan een stuk muur met een soortgelijke vorm of laat de vorm van het kunstwerk vaker voorkomen in de kamer. Verspreid kunst en meubels over de kamer met genoeg zichtbare muur eromheen. Zorg er ook voor dat het goed zichtbaar is: hang het dus op ooghoogte op een plek waar het genoeg verlicht wordt.