slaapkamer behangen

Je slaapkamer behangen met behulp deze handige tips

Behangen is een simpele maar effectieve manier om de uitstraling van je slaapkamer te veranderen. Of je nu op zoek bent naar een frisse en moderne look of juist naar iets warmers en gezelligers, er is altijd een soort behang dat bij je wensen past. Maar voordat je begint met behangen, is het belangrijk om een aantal zaken goed voor te bereiden en de juiste materialen in huis te hebben. Wij hebben het voor je op een tijdje gezet.

Wat heb je nodig?

Als je je slaapkamer behangen gaat, dan heb je de volgende spullen nodig:

 • Behang
 • Behangtafel
 • Behanglijm
 • Behangafstomer
 • Behangmeetlint
 • Scherp mes
 • Waterbakje
 • Plakborstel

Soorten behang

Er zijn ontzettend veel kleuren en patronen behang beschikbaar. Maar er zijn ook verschillende soorten behang te onderscheiden van elkaar. Ben je op zoek naar wat inspiratie? Lees dan ook onze blog over slaapkamer behang ideeën eens.

Elk materiaal heeft zijn voor- en nadelen, dus maak een goede keuze voordat je tot aankoop overgaat. Dit zijn enkele populaire soorten behang voor de slaapkamer:

Vliesbehang

Vliesbehang is eenvoudig aan te brengen en verwijderen, en is daarom een populaire keuze voor slaapkamers. Het heeft een laagje textuur, wat het uiterlijk en de akoestiek van de ruimte verbetert. Nadeel is dat het snel beschadigd kan worden en minder duurzaam is dan andere soorten behang.

Papieren behang

Papieren behang is goedkoper en heeft een groot aanbod aan ontwerpen en kleuren. Het is echter minder duurzaam dan vliesbehang en vraagt om meer zorg bij het aanbrengen en verwijderen.

Vinylbehang

Vinylbehang is sterk en waterbestendig, en is daarom een geschikte keuze voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Het is gemakkelijk te onderhouden en biedt een grote variatie aan ontwerpen en kleuren. Nadeel is dat het vaak iets duurder is en niet altijd even milieuvriendelijk.

Textielbehang

Textielbehang geeft een warme en gezellige uitstraling aan de slaapkamer. Het is sterk en duurzaam en biedt een uitstekende geluidsabsorptie. Het is echter prijziger dan andere soorten behang en vraagt om speciale verwerking bij het aanbrengen.

Stappenplan slaapkamer behangen

Als je alle benodigde spullen in huis hebt voor het behangen van je slaapkamer, dan kun je aan de klus beginnen. Wij hebben een stappenplan voor je gemaakt:

 1. Maak de wanden waar je wilt behangen schoon en zorg dat ze vlak zijn. Repareer eventuele beschadigingen met stucwerk of spackspuit.
 2. Meet de hoogte en breedte van de wanden en bereken hoeveel behangrol je nodig hebt. Houd rekening met het patroon en de afstomer.
 3. Maak de wanden nat met behangafstomer en laat dit even intrekken.
 4. Snijd stukken behang af die iets groter zijn dan de wand en rol ze op in het waterbakje.
 5. Doe behanglijm op de wand en verdeel dit gelijkmatig met een plakborstel.
 6. Hang het behang op en strijk het glad met een behanglap, verwijder eventuele luchtbellen en maak de randen strak.
 7. Laat de lijm drogen en snijd het overtollige behang af met een scherp mes.
 8. Herhaal deze stappen voor de overige wanden.

Conclusie

Er is een breed scala aan soorten behang om uit te kiezen voor je slaapkamer. Voordat je begint met behangen, is het belangrijk om rekening te houden met de staat van de wanden en de juiste materialen en gereedschappen in huis te hebben. Of je nu kiest voor vliesbehang, papieren behang, vinylbehang of textielbehang, elk soort heeft zijn voor- en nadelen. Kies het soort behang dat het beste bij je wensen en budget past, en geniet van een frisse en nieuwe uitstraling in je slaapkamer.