schimmel badkamer

Schimmel in de badkamer, zo kom je er vanaf

Niemand wordt blij van schimmel in de badkamer, je wilt het zo snel mogelijk verwijderen. Los van de smerige geur kan het ook slecht zijn voor de gezondheid om ermee in contact te komen. Het ontstaat door een ophoping van de warme vochtige lucht, als dat niet zijn weg naar buiten kan vinden krijg je al snel te maken met schimmel.

In de badkamer kan schimmel zich zowel vormen op plekken als je tegels, het plafond, de muur en zelfs op kitranden. Het heeft vaak een donkerbruine of zwarte kleur. Om het te laten verdwijnen, lees je in dit artikel hoe je het ontstaan van schimmel kunt voorkomen of het kunt verwijderen.

Zo kom je van schimmel in de badkamer af

Over het algemeen wordt aangeraden om de schimmel altijd nat te maken bij het verwijderen, anders kunnen de deeltjes zich in de lucht gaan verspreiden en dat wil je niet hebben. Ook is het verstandig om handschoenen en eventueel een mondkapje te gebruiken.

Er zijn meerdere manieren om badkamerschimmel te verwijderen of zelfs te voorkomen. Er zijn zowel structurele als tijdelijke opties. Wellicht heb je enkele middelen zelfs al in huis. We zetten enkele oplossingen voor je op een rijtje.

Soda

Wil je de schimmel op een milieuvriendelijke manier aanpakken? Overweeg dan soda. Voeg 6 gram soda toe aan een liter water en je kunt beginnen. Breng het aan op de schimmelplekken en boen met een borstel of doek. Daarna kun je het wegspoelen met water.

Bleekmiddel

Is de schimmel erg hardnekkig? Dan zou je het kunnen proberen met bleekmiddel. Meng een scheutje bleek met warm water en laat het op het oppervlakte inwerken. Boen als het nodig is even met een borstel of stevige doek en spoel vervolgens af. Bleek is erg sterk en effectief, zorg dat je er niet direct mee in aanraking komt.

Zorg voor ventilatie

Om te voorkomen dat het te vochtig wordt in de badkamer en de schimmel ontstaat, kun je zorgen voor goede ventilatie in de ruimte. Als het vocht zijn weg naar buiten kan vinden krijgt de schimmel geen kans om te ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan een raam of ventilatierooster die de warme lucht afvoert. Dit is een structurele oplossing voor het probleem.

Speciale middelen

In diverse winkels worden middelen verkocht die er speciaal voor zijn gemaakt om schimmel in de badkamer te verwijderen. Bij veel van deze producten moet je het middel erop spuiten, even laten inwerken en afspoelen met warm water. De schimmel verdwijnt dan als sneeuw voor de zon. Doe wel even research naar het middel, soms is het erg bijtend en niet milieuvriendelijk.