onderhoudsvriendelijke tuin

Tips bij het creëren van een onderhoudsvriendelijke tuin

Wil je een onderhoudsvriendelijke tuin, maar weet je niet goed hoe je dat aan moet pakken? Lees dan snel verder, bij ons ben je aan het juiste adres. We zetten enkele tips voor je op een rijtje zodat je beter weet waar je aan kunt denken.

Waarom een onderhoudsvriendelijke tuin?

Niet iedereen heeft groene vingers of zin en tijd om zich bezig te houden met het onderhouden van de tuin. Hoe praktisch is het dan als dat helemaal niet nodig is. Veel mensen zoeken daarom een onderhoudsvriendelijke tuin. In zo’n tuin vind je veel tegels en de begroeiing die weinig aandacht nodig heeft.

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Een algemene tip is om een duidelijk plan te maken waarin staat hoe je je tuin gaat indelen. Bij een onderhoudsvriendelijke tuin is een goed begin echt het halve werk. Wissel in het overzicht het groen af met bestrating en kijk of beide onderdelen goed met elkaar in verhouding zijn. Voor de verdere indeling is het slim om de juiste planten en ondergrond te kiezen.

Kies de juiste planten

Een mooie tuin valt of staat met de juiste begroeiing. De volgende opties zijn slim om te kiezen als je geen zin of tijd hebt om vaak te tuinieren. Zo heb je toch een groene touch in je tuin zonder daar wat voor te hoeven doen.

Een haag, heester of boom

Het voordeel van een haag, boom of heester is dat ze verkrijgbaar zijn in varianten die weinig aandacht nodig hebben om mooi te bloeien. Ze laten geen bladeren los en trekken vogels aan.

Vaste planten

Planten die ieder jaar terugkomen zijn ideaal. Zo blijf je niet eindeloos zaaien en planten. Voorbeelden zijn de hortensia, vlinderstruik en tulpenbollen. Het is een vrolijk gezicht en ook insecten worden er blij van.

Ga voor een geschikte ondergrond

Een ondergrond die niet onderhoudsvriendelijk genoemd kan worden is gras. Vaak verwachten mensen dat je weinig met gras hoeft te doen. Maar als je wilt dat het er mooi bij ligt, moet je het zeker wel onderhouden. Er zijn betere opties voor ondergrond.

Grind

Denk bijvoorbeeld aan grind. Het kost wat tijd om het op de juiste plek te krijgen, maar als het eenmaal ligt hoef je er amper meer naar om te kijken. Sommige mensen reinigen het grind na enkele jaren met de hogedrukspuit en verwijderen af en toe onkruid dat er alsnog tussendoor komt, maar dat is het dan ook wel. Je zou het grind ook af en toe even om kunnen spitten, dan krijgt onkruid geen kans.

Tegels

Ook tegels zijn een mooi alternatief om te gebruiken als ondergrond. Hier heb je amper onderhoud aan. Je zou hooguit af en toe een beetje onkruid tussen de tegels vandaan moeten halen. Dit stelt niet veel voor, het zijn vaak kleine plantjes en als je ze niet de kans geeft om te groeien blijft het een kleine klus. Je zou de tegels ook kunnen laten impregneren.