vloeren leggen

Tips voor het leggen van een vloer

Als je net bent verhuisd, je vloer versleten is of je je kamer wilt opfrissen met een nieuwe look, dan is het fijn om een nieuwe vloer te kopen. Leg je de vloer zelf aan, dan bespaar je een hoop op de kosten. Maar hoe leg je eigenlijk een vloer aan? Allereerst wil je de ondergrond voorbereiden zodat hij goed is afgestemd op jouw vloer. Zorg ervoor dat hij schoon, droog en egaal is: hier kun je eventueel een egaliseermiddel voor gebruiken. Daarna ben je klaar om met je vloer te beginnen.

De vloer voorbereiden

Plaats een ondervloer die bij jouw vloersoort en de omstandigheden past. Zo maakt spaanplaat de vloer vlakker en beschermt een ondervloer met vochtscherm jouw vloer tegen optrekkend vocht. Open vervolgens de verpakking van je vloer en kijk voor de zekerheid nog eens of je genoeg hebt om het juiste oppervlakte te bedekken. Voordat je de vloer aanlegt, wil je hem laten wennen aan de temperatuur van je kamer. In het geval van een LVT-vloer laat je de vinyltegels minimaal 24 uur buiten de verpakking in de ruimte liggen. Bij laminaatplanken is dit minimaal 48 uur.

Een legpatroon kiezen

Bestaat jouw vloersoort uit planken, zoals hout, laminaat of LVT? Kies dan een legpatroon die bij jouw kamer past. Planken in de breedte leggen laat je kamer er breder uitzien, maar vereist vaak iets meer materiaal, omdat je planken in moet korten. Een vloer in de lengte leggen laat je kamer er langer uitzien en verspilt het minste materiaal. Tip: naden en groeven vallen minder op als ze in de richting van het binnenvallende licht liggen. Zoek je een legmotief met een luxe, maar gezellige uitstraling, waarmee de ruimte groter lijkt zonder dat er te veel materiaal verloren gaat? Dan kun je kiezen voor een visgraatmotief.

De vloer aanleggen

Bij het leggen van een vloer is het handig om in een hoek te beginnen. Meet en zaag je planken zodat ze de juiste lengte zijn. Sommige vloeren kun je met een handig kliksysteem zo in elkaar zetten. Andere vereisen lijm om vloerdelen aan elkaar of de ondergrond te lijmen. Bij vloersoorten die uit kunnen zetten, zoals laminaat en parket, is het aan te raden afstandhouders tussen vloer en muur te zetten. Vloermateriaal dat je over hebt, kun je bewaren voor het geval dat een deel van je vloer beschadigd raakt.