verticale tuin maken

Verticale tuin maken: zo pak je verticaal tuinieren aan

Bij verticaal tuinieren laat je planten op gevels, muren en schuttingen groeien. Dit is een handige manier om kale muren en schuttingen gezelliger te maken. Bovendien heb je hier minder ruimte voor nodig, dus kan het ook in een kleine tuin worden toegepast. Maar hoe maak je zelf zo’n verticale tuin? Met deze tips verander je een saaie muur in een fraaie plantenmuur of leuk je hem op met schilderijen die van planten zijn gemaakt.

Welke planten passen in een verticale tuin?

Sommige planten zijn bijzonder geschikt voor verticaal tuinieren. Vetplanten zijn hier een goed voorbeeld van, omdat ze minder vaak water nodig hebben. In een verticale tuin kan het namelijk ingewikkelder zijn om je planten water te geven. Verder is het aan te raden planten te kiezen waarbij de stelen en bladeren makkelijker mee kunnen vormen met de tuin. Dit zijn flexibelere planten zoals varens en kruiden. Bij het uitzoeken van planten wil je ook letten op de plek waar je de tuin wilt zetten. Wil je een verticale tuin op een donkere plek, kies dan dus geen planten die veel zon nodig hebben.

Welke soorten verticale tuinen zijn er?

Er zijn verschillende manieren om een verticale tuin te maken. Zo kun je ingelijste schilderijen van vetplantjes aan je muur vastmaken of een schutting volhangen met bloempotten. Je kunt ook constructies kopen die speciaal zijn gemaakt voor verticaal tuinieren, of een dergelijke constructie zelf maken. Denk aan bakken die je op elkaar kunt stapelen, een frame of pallet om planten in te doen, een ladder vol bloembakken of een muur vol zakken. Als je zin hebt om oud afval te hergebruiken, kun je ook plastic flessen gebruiken in plaats van potten of zakken.

Hoe leg je je eigen verticale tuin aan?

Koop of maak een constructie om je planten in te stoppen, zoals de bovengenoemde voorbeelden. Eventueel kun je dit ook door een bedrijf laten doen. Zorg ervoor dat de planten kunnen wortelen en genoeg water zullen krijgen. Je kunt bijvoorbeeld een irrigatiesysteem aanleggen. Ook is het aan te raden de planten die het meeste water nodig hebben onderaan te plaatsen: zo vangen ze namelijk water van andere planten op. Het is bovendien belangrijk dat overtollig water weg kan lopen. Een laatste tip: maak je tuin niet te zwaar. Zo is er minder kans dat hij van de muur valt.