verven zonder schuren

Verven zonder schuren, is dat handig?

Wanneer je de muur een nieuw kleurtje geeft kan het zo zijn dat je meteen naar de bouwmarkt gaat om een kleurtje verf uit te zoeken en bij thuiskomt meteen een laag aan te brengen, zonder eerst de muur te schuren. Het wordt altijd aangeraden om eerst de muur volledig te schuren, voordat je gaat verven. Maar kun je dit ook laten zitten en meteen het nieuwe kleurtje er opgooien? Hier vind je het advies.

Waarom eerst je muur schuren?

Schuren is een rotklusje, maar volgens experts noodzakelijk. Allereerst omdat je door te schuren oneffenheden weghaalt en er daardoor geen plekjes ongeverfd blijven, waardoor je anders rare spikkels krijgt. Verder zorgt het schuren dat de verf beter blijft hechten aan de muur. Hierdoor zal de verf minder snel loslaten en blijft het langer de kleur die je wilde.

Kun je verven zonder schuren?

Als het gaat om muren en andere gladde oppervlakken dan is het antwoord een duidelijke nee. Schuren is hierbij essentieel, zodat de verf goed blijft hechten en niet zomaar loslaat of naar beneden rolt. Er zijn wel andere middeltjes die ook gebruikt kunnen worden ter vervanging van schuren, maar deze werken niet altijd op alle soorten oppervlakken. Vooral als je je muur of de deur een nieuw kleurtje wilt geven is schuren het eerste dat je moet doen. Dit is al helemaal het geval wanneer je kiest voor een hoogglanslak.

Er zijn echter wel uitzonderingen op deze harde vuistregel. Vooral wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld meubels te verven is schuren niet altijd per se nodig. Dit komt vanwege het kleinere oppervlak, de vormen die vaak aangemaakt zijn en het reliëf dat zit in bijvoorbeeld houten kasten. Ook vloeren (met name houten) kunnen geverfd worden zonder eerst te hoeven schuren. Het is dus vooral belangrijk wat voor product je gaat verven om te weten of je zonder schuren kunt verven.