meubelfolie

Wat je moet weten over meubelfolie

Meubelfolie is een zelfklevende folie die je op meubels kunt plakken om ze een nieuwe look te geven. De folie biedt veel mogelijkheden: niet alleen in kleur, maar ook in materiaal. Je kunt deze folie namelijk voor veel verschillende materialen gebruiken, van hout tot leer en metaal. Deze veelzijdige folie is ontstaan vanuit de trend om je interieur te personaliseren. In dit artikel leggen we alles uit wat je wil weten over meubelfolie, van alle voordelen en opties tot het aanbrengen van de folie.

De voordelen van meubelfolie

Met meubelfolie heb je eindeloze variatie tot je beschikking. Je kunt niet alleen kiezen uit allerlei kleuren en patronen, maar het zal er bovendien heel echt uitzien. De folie bootst namelijk erg goed het uiterlijk en zelfs de textuur van je gekozen materiaal na. Je voelt dus nog steeds de ruwheid van steen of de nerven van hout. Zo kun je bijvoorbeeld je eigen industriële meubels creëren!

Naast veelzijdigheid heeft zelfklevende folie nog meer voordelen. Het is makkelijk aan te brengen zonder luchtbelletjes en het heeft een sterk oppervlak dat je meubels beschermt tegen beschadiging door vloeistoffen, krassen en hitte. Ook handig: de folie is milieuvriendelijk!

Meubelfolie kopen en meubels voorbereiden

De meeste meubelfolie kost tussen de 5 en 35 euro. Je kunt het online kopen of in de meeste winkels die bouwspullen verkopen, zoals de Gamma, Praxis, Hornbach en Karwei. Als je de folie hebt gekocht, kun je het op de meubels plakken. Wil je de folie zelf aanbrengen, of laat je het liever door een montagespecialist doen? Beide opties zijn mogelijk en zullen niet veel tijd kosten. Zorg er wel eerst voor dat je meubels een geschikte (relatief egale) ondergrond hebben en dat je deze goed hebt schoongemaakt en gedroogd. Gebruik hiervoor een schoonmaakmiddel zonder siliconen.

Zelf meubelfolie aanbrengen

Heb je ervoor gekozen om zelf de meubelfolie aan te brengen, dan ben je nu klaar om dit op de meubels te plakken. Knip eerst de juiste vorm uit en haal ongeveer tien centimeter van de beschermlaag eraf. Dit eerste stukje plak je dan op je meubel. Zit het niet recht? Niet getreurd: binnen 24 uur haal je de folie nog makkelijk van het oppervlak af! Als het goed zit, haal je de rest van de beschermlaag eraf en druk je de folie op de ondergrond van de meubel. Hiervoor gebruik je een elastische rakel, waarmee je ook eventuele luchtbellen weg kunt wrijven.