overkapping bouwen

Zelf een overkapping bouwen, hoe pak je dat aan?

Als je een grote tuin hebt waar een overkapping in past, dan raden we zeker aan om er een te maken. Een overkapping is gezellig en je kunt er ook zitten met regen. Een overkapping laten maken kan duur zijn, maar gelukkig hebben wij een stappenplan samengesteld waarmee je je eigen overkapping kan bouwen.

De juiste materialen kopen

Het is erg belangrijk voor een goede overkapping om goede materialen te kopen. Voor overkappingen wordt vaak Douglas hout aangeraden. Ook hout met geïmpregneerde grenen zijn handig om te hebben. Van deze soorten hout heb je dan palen en planken nodig. Douglas hout wordt vaak gekozen door de goedkopere prijs en omdat het veel in voorraad is overal.

Plek bepalen en fundament maken

Bepaal daarna op welke plek je de overkapping wilt bouwen. In een hoek van je tuin is altijd fijn. Midden in de tuin is namelijk onhandig en in de hoek kun je ook gebruik maken van de schuttingen in plaats van schotten aan de zijkant. Kies een plek waar de zon lang staat en waar je graag komt in je tuin. Bepaal dan hoe groot je de overkapping daar wilt hebben. Maak de grond waterpas en plaats aan de uiteinden van het vierkant of rechthoek alvast de gaten voor de palen en de palen erin.

Geraamte en dakconstructie maken

Kies op dit moment ook welk materiaal je op de grond wilt en plaatst dit tussen de lijnen. Dan kun je de palen gaan plaatsen en boven op deze palen plaats je het geraamte dat nog over is. Plaats bijvoorbeeld de palen die uiteindelijk voor het dak zijn aan de bovenkant. Voor versteviging kun je een extra schuine paal vastschroeven tussen de staande en liggende palen aan de bovenkant. Deze heten schoren. Dan is het nu tijd om het dak te plaatsen op je overkapping. Kies een schuin dak zodat de regen eraf kan lopen.

Wanden plaatsen en de overkapping aankleden

Dan is eindelijk de constructie van de overkapping klaar. Deze stap is daarom ook optioneel. Als je je overkapping nog knusser wilt maken, kun je wanden plaatsen aan twee of drie van de kanten van de overkapping. Zo hou je nog een of twee open wanden open zodat het echt een open overkapping blijft. Daarna kan het aankleden beginnen. Zet er een leuke tuinset neer met leuke bank of zelfgemaakte tuinstoelen. Fleur het op met leuke planten, kussens en dekentjes of plaats een veilige haard.