meubels verven

Zelf je meubels verven? Dit moet je weten

Ben je je oude meubels zat, of zijn ze versleten, dan kun je je meubels verven. Zo blaas je ze nieuw leven in en laat je ze beter passen bij jouw smaak of de stijl van je interieur. Zelf meubels verven doe je in verschillende stappen, waarbij je op een aantal dingen moet letten. In dit artikel lopen we de belangrijkste informatie met je door.

Voorbereiding voor meubels verven

Voordat je kunt beginnen met meubels verven, wil je een goede werkomgeving hebben. Leg bijvoorbeeld een zeil of kranten op de vloer en controleer dat je genoeg ruimte hebt om in te werken. Plak ook alle onderdelen af waar geen verf of reinigingsmiddel mag komen. Daarna volgt het reinigen van de meubels. Maak ze eerst grondig schoon en ontvet ze dan met een verfreiniger. Spoel de meubels af met lauwwarm water en wacht totdat ze helemaal droog zijn. Vervolgens komt het schuurwerk. Voor kaal hout gebruik je middelgrof schuurpapier. Vergeet niet om na afloop je meubels stofvrij te maken met een zachte borstel.

Meubels verven met grondverf

Dan is het tijd om de grondlaag aan te brengen. Roer de grondverf eerst goed door. Om de overgebleven verf zo lang mogelijk goed te houden, is het aan te raden een klein beetje verf in een blik te gieten. Soms is het handig om de eerste laag verf te verdunnen tot rond de 5 procent, bijvoorbeeld als je diep door wilt dringen op kaal hout. Bij het aanbrengen van de grondverf kun je beginnen met de hoeken, randen en andere lastig bereikbare plekken. Gebruik hiervoor een acrylkwast. Schilder de rest vanuit het midden naar de hoeken toe of gebruik een verfroller voor de grotere oppervlakken.

Tips voor meubels verven en lakken

Als de grondverf is opgedroogd, mag je voorzichtig een tweede keer schuren, ditmaal met een kunststof schuurspons of fijn schuurpapier. Heb je ze weer stofvrij gemaakt, dan kun je eindelijk je meubels verven. Ook bij de binnenlak kun je een beetje verf in een blikje gieten. De zijkant van het blik kun je gebruiken om de kwast af te strijken tijdens het verven. Verf je meubels in dezelfde richting als je met de grondverf hebt gedaan. Heb je iets afgetapet? Verwijder de tape dan vlak na het verven. Voordat je je meubels kunt gebruiken, laat je ze één tot twee weken drogen en uitharden.