zelf meubels maken

Zelf meubels maken

Vind jij meubels snel saai worden en ben je graag met je handen bezig? Overweeg eens om je eigen meubels te maken. Zelfgemaakte meubels zijn een uniek product om trots op te zijn, je kunt ermee pronken als er visite langskomt en je leert een skill die vaker van pas kan komen. Maar hoe maak je precies meubels? Voordat je aan de slag gaat, zijn er een aantal dingen waar je nog op moet letten.

Oefenen

Voordat je aan je meubels begint, is het belangrijk om je technieken te oefenen. Bedenk hoeveel ervaring jij hebt. Heb jij nog geen ervaring, dan kun je een cursus houtbewerken of meubelmaken volgen. Heb je al vaker hout bewerkt, oefen dan van tevoren met zagen en ander gereedschap op oude houtresten, het liefst van hout dat vergelijkbaar is met de meubel die je gaat maken. Zo kun je in het ritme komen en je houtbewerkingstalenten vergroten, voordat je begint met het echte werk. Als je vervolgens kiest welke meubel je wilt maken, zorg er dan voor dat dit haalbaar is met jouw niveau van ervaring.

De voorbereiding

Heb je gekozen wat je wilt maken? Schets dan jouw meubel en maak hier uiteindelijk een nauwkeurige, technische bouwtekening van, bijvoorbeeld op millimeterpapier. Controleer hierbij nog eens of alle afmetingen kloppen. Onderzoek bovendien welk soort hout je wilt gebruiken: je kunt hierbij naar uiterlijk en kosten kijken, maar houd ook rekening met hoe makkelijk je de houtsoort kunt bewerken. Maak je een meubel voor in de keuken of badkamer, overweeg dan om vochtbestendig materiaal te kopen. Koop iets meer hout dan je nodig hebt: zo hoef je niet in paniek terug naar de winkel als je toch wat extra nodig blijkt te hebben. Haal ook al het andere nodige materiaal in huis: denk aan het juiste gereedschap en indien van toepassing ook grepen, wieltjes, meubelbekleding of verf. Nu ben je klaar om aan je eerste DIY-meubels te beginnen.