meubels opknappen

Zelf meubels opknappen, hoe doe je dat?

Meubels opknappen is een duurzamer en goedkoper alternatief voor het kopen van nieuwe meubels. Goed nieuws: je hebt hier geen professionele hulp bij nodig, maar kunt het zonder al te veel moeite zelf doen. Of je meubels nou beschadigd zijn of je gewoon zin hebt in iets anders, door ze op te knappen ziet jouw interieur er weer prachtig uit. Maar op welke verschillende manieren kun je eigenlijk meubels opknappen? En waar moet je dan op letten?

Meubels opknappen met nieuwe verf of lak

Je kunt je meubels opknappen op een traditionele manier door middel van een nieuwe verf- of lakbeurt. Maak je meubel eerst goed schoon en schuur vervolgens het hele oppervlak. Daarna haal je de stofresten van het schuren weg en ontvet je je meubel met een verfreiniger. Breng een grondlaag aan, schuur nog eens met fijner schuurpapier, maak het nogmaals stof- en vetvrij en breng dan de uiteindelijke lak aan. Tip: begin met een acrylkwast in de moeilijk bereikbare plekjes en schilder de rest vanuit het midden naar de hoeken toe, eventueel met een verfroller.

Meubels opknappen met meubelfolie

Meubels opknappen kan echter ook op andere manieren: denk bijvoorbeeld aan meubelfolie. Met deze zelfklevende folie kun je allerlei verschillende looks creëren, dankzij de verscheidenheid aan kleuren, patronen en zelfs textuurdetails die jouw gekozen materiaal nabootsen. Gebruik een schoonmaakmiddel zonder siliconen om je meubels te reinigen. Zijn de meubels schoon en droog, dan kun je het folie erop plakken. Knip de juiste vorm uit en haal eerst maar een klein stukje van de beschermlaag eraf: zo krijg je het makkelijker op de juiste plek. Bang voor luchtbelletjes? Met een elastische rakel wrijf je die er gemakkelijk uit.

Tips voor meubels opknappen

Is jouw meubel beschadigd? Dan wil je dat nog even bijwerken voordat je begint met de lak of folie. Voor oneffenheden en kleine gaatjes in een houten meubel kun je houtvuller gebruiken. Dit is een ideale basis bij het verven en omdat het kneedbaar is, past het in de kleinste gaatjes. Om het goed op de rest van het meubel aan te laten sluiten, kun je het na afloop eventjes schuren. Vind je nieuw geverfde meubels saai? Probeer dan eens een antieklook! Door verschillende lagen verf aan te brengen en deze vervolgens weer gedeeltelijk af te schuren, krijgt jouw meubel een antieke uitstraling.