zelf tuinstoelen maken

Zelf tuinstoelen maken

Er zijn veel mooie tuinstoelen op de markt, maar het kan natuurlijk gebeuren dat er nooit echt iets tussen zit dat je leuk vindt. Als je een eigen idee hebt voor een tuinstoel kun je, met behulp van handige handleidingen die overal op het internet zijn te vinden, zelf tuinstoelen maken die helemaal naar je eigen voorkeur zijn. Volg onderstaand stappenplan als je zelf tuinstoelen gaat maken.

Stappenplan voor het zelf tuinstoelen maken

Volg dit stappenplan als je een goede tuinstoel of stoelen wilt gaan maken:

Stap 1: verzamel de juiste materialen

Voor het maken van een eigen tuinstoel heb je sowieso balken, planken, schroeven en gereedschap nodig.

Stap 2: begin met zagen en schroeven

Dan kan het werk beginnen. Pak de handleiding of zaaglijst erbij en zaag alle onderdelen volgens de tekeningen. Dit kun je eventueel van tevoren ook laten doen bij een bouwwinkel. Begin met het zagen van het zitframe. Hiervoor heb je goede balken nodig. Daarna kun je met planken een zitvlak maken. Vervolgens maak je van andere planken een rugleuning. Zaag alles volgens de handleiding en schroef alles aan elkaar.

Stap 3: plaats de poten en leuningen op de stoelen

Dan is het zitvlak en rugleuning klaar. Om er echt een stoel van te maken heb je ook leuningen en poten nodig. Zaag de balken en planken in stukken en plaats deze onder en langs het zitvlak en -frame. Schroef dit vast en dan ben je klaar!

Stap 4: maak aanpassingen en kleed de stoel aan

Dan heb je zelf tuinstoelen gemaakt! Herhaal deze stappen voor andere stoelen en je hebt zo een paar fijne stoelen voor weinig geld en helemaal naar je eigen voorkeur. Hier kun je natuurlijk nog aanpassingen aan doen. Je kunt bijvoorbeeld het hout verven in leuke kleuren of beleggen met een zacht materiaal. Ook kun je de leuning nog in een bepaalde vorm zagen, zoals een ronde bovenkant of juist de zijkanten iets eraf halen.

Dan heb je eindelijk die stoel, maar dan ben je nog niet helemaal klaar. Een houten stoel is mooi, maar zit niet altijd even fijn. Koop dus nog leuke aankleding voor de stoel. Koop bijvoorbeeld een leuk kussen of deken zodat het zitten wat zachter wordt. Ook leuke bloemen om op de stoel te plakken om lampjes om eraan te hangen zijn een manier om je zelfgemaakte tuinstoelen helemaal op te fleuren.