interieur accessoires

Zo kies je de juiste interieur accessoires

Om de kamers van je huis extra sfeer te geven, kun je interieur accessoires uitkiezen. Dit zijn alle woonaccessoires die verplaatsbaar zijn en voornamelijk voor de sier in je woning staan, zoals plantjes, beeldjes, schilderijen, kandelaars of die bijzondere antieke vaas. Welke accessoires je kiest, hangt natuurlijk af van je eigen voorkeuren. Kies dus items die jij mooi vindt of die persoonlijke waarde voor je hebben. Maar er zijn nog meer dingen waar je op kunt letten bij het kiezen van je woonaccessoires.

Kies interieur accessoires in dezelfde kleuren

Bij het kiezen van interieur accessoires wil je allereerst letten op kleur. Accessoires in veel verschillende kleuren maken je kamer al snel rommelig, zeker als de kleuren niet goed bij elkaar passen. Je kunt twee kleuren combineren (meer wordt snel te druk) die samen een mooie of bijzondere combinatie vormen, of je kunt allerlei tinten van dezelfde kleur gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan verschillende tinten groen: lichter en donkerder, geler en blauwer, maar samen vormen ze een geheel door de overheersende kleur.

Varieer de grootte en het materiaal van je interieur accessoires

Samenhang betekent echter niet dat je hetzelfde accessoire meerdere malen moet kopen. Het is meestal juist mooier als je interieur accessoires variëren in grootte en materiaal. Zo krijg je namelijk meer spanning en dynamiek, waardoor het geheel niet snel saai wordt. Combineer dus voorwerpen met verschillende hoogtes, breedtes en vormen en wees niet bang om te spelen met allerlei soorten materiaal. Als de kleuren bij elkaar passen, kun je zoveel verschillende materialen gebruiken als je maar wilt. In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn onverwachte combinaties vaak extra stijlvol: denk bijvoorbeeld aan wol met metaal of hout met marmer.

Waar plaats je je interieur accessoires?

Nadat je interieur accessoires gekozen hebt, moet je ze ook nog een mooi plekje geven in je woning. De belangrijkste tip hierbij is om te clusteren. Verspreid de accessoires niet evenredig over een gehele kamer, maar plaats ze dicht bij elkaar in verschillende groepjes. Zo houd je namelijk lege plekken over zonder accessoires, wat voor veel meer rust in de kamer zorgt. Ook is het zo makkelijker om ervoor te zorgen dat de accessoires samen echt een geheel vormen. Als je zo’n cluster samenstelt, zet dan het liefst een oneven aantal accessoires bij elkaar: ook dit zorgt ervoor dat het als een geheel voelt.