stopcontact tuin

Zo maak je een stopcontact in de tuin

Een stopcontact in te tuin komt in meerdere situaties van pas. Of je het nu wilt gebruiken voor je fontein, verlichting of voor het opladen van apparaten, het is handig als het mogelijk is. Het is immers niet altijd fijn om te klooien met een verlengkabel, die je dan vanuit binnen naar buiten haalt.

Maar wat komt erbij kijken om een stopcontact zelf in de tuin aan te leggen? In dit artikel brengen we je daarvan op de hoogte. Je zou er ook voor kunnen kiezen om het uit te besteden.

Voorbereidende acties

Voordat je kunt beginnen met het aanleggen, moet je precies weten waar je het stopcontact wilt hebben. Hij moet niet makkelijk nat te krijgen zijn. Enerzijds zorgt de behuizing ervoor dat dat niet gebeurt en anderzijds moet ook de locatie van het stopcontact daar aan bijdragen. Hang hem bijvoorbeeld niet te laag, minimaal 20 centimeter vanaf de grond. Als het regent dan heb je minder snel last van opspattend water.

Weet je de locatie? Dan kun je verder. Nu kun je namelijk ook bepalen hoe lang de kabel moet zijn die je nodig hebt. Ga voor een grondkabel met aardscherm. Verder heb je een waterdichte contactdoos nodig als behuizing, een elektriciteitskabel en een verdeeldoos. Als je alles in huis hebt kun je beginnen. Haal dan de spanning van de groep af om veilig met de elektriciteit aan de slag te kunnen. Dit is erg belangrijk, vergeet dat dus niet!

Het aanleggen van een stopcontact in de tuin

Boor een gat van binnen naar buiten en trek de elektriciteitskabel erdoor heen. Om hem mooi weg te werken kun je hem door de kruipruimte laten lopen. Laat de kabel uitkomen bij een lasdoos, die plaats je buiten en wordt het centrale punt voor de elektra in de tuin. Maak gaten in de lasdoos met de bijgeleverde wartel en schroef de lasdoos vast aan de muur.

Verwijder vervolgens het uiteinde van de kabel die de lasdoos binnenkomt. Vanaf de lasdoos haal je een xMvk kabel richting het buitenstopcontact. Hiervan strip je de draden en die verbindt je met de polen. Kijk goed welke kabel wat doet, op de bruine staat altijd spanning en sluit je aan bij de schakelaar bij ‘L’. De zwarte kabel, het schakeldraad, sluit je aan de zijkant aan. De andere twee plaats je op de overeenkomende kleur.

Werk vervolgens de grondkabel weg onder de grond door een geul te graven. Sluit pas op het laatst alles aan op de hoofdschakelaar. Zet de elektriciteit weer aan bij de hoofdgroep en je hebt een werkend stopcontact.